Paradisul dulciurilor in Iasi

Celebre în epocă prin produsele lor savuroase erau cofetăriile de pe strada Lăpuşneanu. Cofetăria lui Georges şi cea condusă de M-me Alexandre (Sfet­co­vici), de origine poloneză, erau frecventate de toţi împătimiţii de dulciuri.
M-me Alexandre, pe lângă cofetărie, avea şi o grădină în care, vara, artişti, comedianţi şi cân­tă­reţi dădeau reprezentaţii. Cofetarul Pasini era renumit pen­tru îngheţata şi pentru „bombele sale glacè”. „Era o îngheţată sub formă de bombe, după care… se topeau ieşenii”, aşa cum îşi amintea Rudolf Suţu. Nici cofe­tăria elveţianului Richard Tuffli nu se lăsa mai prejos. Oferta de prăjituri, şase la un leu, era imbatabilă, tentând de fiecare dată cli­enţii.
Doamnele şi domnişoarele care se întorceau după plimbarea făcută pe Copou erau servite în trăsură cu produsele cerute. Cu timpul, aşa cum scria Vasile Panopol, „ele au început să pătrundă în local, spre indignarea lumii de modă veche”.
Ora de întâlnire a dependenţilor de dulciuri şi conversaţii era 4 du­pă-amiaza. Era momentul în care Nabuco Sturdza, Iancu Rallet, Alecu şi Ştefan Gane, Lascăr Rosetti şi mulţi alţii se întâlneau la Tuffli. Tonul convorbirilor era glumeţ : „Vorbe urâ­te nu se rosteau. Anecdotele, chiar cele mai picante, circulau, povestite cu reticenţe”.
Tot pe această stradă se mai găseau: Coloseul Bragadiru, transformat mai apoi în restaurantul Elysée, tipografia ziarului Opinia, Cercul avo­ca­ţ­ilor, Casa Corpului Didactic, Agenţia Teatrală Braşcu, sălile de cinema Elysée şi Trianon.

Sursa: gandul.info

strlapusneanu8457

Hotel Astoria iti povesteste o parte din istoria acestei strazi emblematica pentru orasul Iasi.

Hotel Astoria

Str. Alexandru Lapusneanu nr.1

http://www.hotelastoria.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s