Stiati ca la cativa pasi de Hotel Astoria a fost infiintata prima institutie de invatamant superior din tara?

Hotel Astoria | Academia Mihaileana

La 20 martie 1834 se dezvolta Academia Mihaileana, prima institutie de invatamant superior din tara la acea vreme. Un rol important in infiintarea acesteia l-au avut Mihai Sturdza, Domnitorul Moldovei (1834 – 1849), Gheorghe Asachi si Veniamin Costache, Mitropolitul Molodovei.

La 16 iunie 1835 are loc inaugurarea festiva a Academiei Mihailene in casele de langa Biserica Talpalari [astazi la 2 minute de mers pe jos din fata Hotelului Astoria, pe strada Arcu nr. 3]. Tot cu aceasta ocazie a fost conceputa si emblema Academiei: un scut rotund, albastru in mijloc, inconjurat de o coroana de Frunze de stejar, iar in centru avand un porumbel.

La Academie au functionat 3 facultati: filosofie, drept, teologie, dar si doua cursuri extraordinare: geometrico-practic si economie rurala. Pe parcurs au introdus si cursuri de gimnastica si innot ce aveau loc in fiecare Duminica dupa Liturghie si joia dupa amiaza.

Printre profesorii care au predat aici s-au aflat personalitati de prim-rang ale culturii romanesti: Mihail Kogalniceanu, Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad, Eftimie Murgu, Damaschin Bojinca, Cristian Flechtenmacher si multi altii.

De remarcat este faptul ca din bazele structurale ale Academiei Mihailene, a fost creata Universitatea din Copou in 1860.

Astazi, pe locul unde a fost Academia, se mai regaseste doar o placa memoriala.

academia placa-memoriala-pentru-academia-mihaileana

Lasă un comentariu